GM Virgil Cavada

Grand Master Virgil Orlanes Cavada, är grundare och huvudinstruktör för stilen Applied Eskrima Saavedra.
Stilen är ett av de främsta systemen inom Balintawak. Balintawak systemen bygger på att fightas på nära håll, close-quarters, dvs när en person befinner sig så nära så den kan sträcka sig efter dig, eller har klivit in i ditt personliga revir och kan ta tag i dig.

Det första du får lära dig är att försvar dig.
Du bygger upp din reaktionsförmåga att försvara dig defensivt. Du lär dig att blockera, fånga, greppa och slå tillbaka. Efter lite träning så lär du dig sen att attackera offensivt, och utveckla tekniker för: power, control, timing, speed, body mechanics.

Teknikerna utförs i ett snabbt tempo i ett intensivt flöde.
Guro Dan Inosanto jämföra det med Wing Tsun med en pinne!

Du kommer lära dig träna med både pinnar, knivar och tomhänt.
De ska finnas ett naturligt flow med och utan vapen. Om du tappar ett vapen eller byter vapen så ska det ej påverka tekniken. Det blir ett naturligt sätt för kroppen att röra sig och reagera.

Guro Dan Inosanto, har de senaste åren successivt infört stilen på sina seminarier över hela världen, och när hans schema tillåter fortsätter han att studera med GM Virgil Cavada. Idag arrangeras kurser varje vecka på Inosanto Aacademy i Kalifornien.

 


GM Virgil föddes i Cebu, Filippinerna 1954. Började studera Karate vid 15 års ålder.
Han vann massa styrkelyft tävlingar under college tiden. Blev kapten för laget och nominerades till den filippinska landslaget.
Vid 20 års ålder värvades han till en Eskrima grupp som leds av Vicente Atillo och hans son Crispulo. Det dröjde inte länge innan Virgil utmärkte sig i Eskrima och blev en av frontfigurerna i gruppen, och blev Atillo´s primära sparring och utbildningspartner.

Virgil följde och hjälpte Atillo på en mängd olika offentliga och privata seminarier, och demonstrationer på kampsports tävlingar och asiatiska Martial Arts Festival. Virgil syntes också på den första instruktions DVD-utgåvan av Atillo Balintawak.

Vincente Atillo studerade Eskrima / Arnis direkt med Teodor Saavedra och Venancio Bacon, och tränade på den ursprungliga Balintawak klubben i Cebu City.
Han instruera sin son Crispulo. Crispulo var också en flitig observatör av klubbens rutiner med Bacon och andra medlemmar. Virgil Cavada undervisades av både Vincente och Crispulo Atillo i deras tolkning av stilar som lärdes ut till dem av Saavedra och Bacon.

Det är därför systemet kallas Applied Eskrima Saavedra – Balintawak, för att visa och ge respekt till de ursprungliga källorna till stilen, samt för att beskriva de grundläggande fokus som finns i stilen, som mer handlar om realistiska tillämpningar än teoretiska metoder.

Idag finns Applied Eskrima Saavedra representerad i över 30 länder!
Bland annat: USA, Filippinerna, Ryssland, Indien, Spanien, Frankrike, England och Sverige.

Med sin rika historia, stridsduglighet, och växande popularitet runt jorden, är en sak klar, Eskrima är här för att stanna! Mabuhay FMA! Mabuhay Eskrima!

 

Boka träning i Applied Eskrima?
Vi tränar vardagar varje vecka i Stockholm och erbjuder helg seminarium i hela Norden!
Mer information hittar du under: Schema & Priser
För seminarium och privat träning, kontakta vår Coach – Theo Wompa